Tuesday, November 10, 2015

Resepi roti sarang lebah


Bahan-bahan roti
300 gram tepung roti atau tepung high protein atau tepung superfine
200 gram tepung gandum
2 sudu besar susu tepung atau skim milk
2 sudu besar madu (diana tak letak pun)
1 biji telur
250 ml susu segar
6 gram yis
40 gram gula
40 gram butter
1 sudu kecil baking powder
2 sudu besar plain yogurt


Cara
  • Selepas 1 jam 1/2 menguli dengan Bread Maker atau selepas 40 minit di perap doh tersebut,  tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. Kemudian bahagikan doh kepada beberapa bahagian kecil, lebih kurang 40 gm setiap satu, bulat-bulatkan, susun doh di dalam loyang yang telah di sapukan sedikit butter. Susun dalam loyang hingga habis. Adunan ni agak banyak jika guna loyang 8 inc boleh dapat 2 loyang.
  • Kemudian tutup atasnya dengan kain dan perap semula.
  • Biarkan sehingga doh naik dua kali ganda. Masa yang diperlukan lebih kurang 40 minit.
  • Selepas 40 minit, doh akan naik 2 kali ganda.
  • Sediakan glis telur iaitu campurkan 1 biji telur dengan 1 sudu besar susu segar dan kocok sebentar.
  • Gliss permukaan bun dengan bancuhan telur, taburkan kuaci hijau, kuaci putih atau badam dan bijan hitam di atasnya.  Sapukan sekali lagi atas nye dengan egg wash supaya semua bahan topping melekat di atas doh,
  • Akhir sekali  bakar pada suhu 180C selama 20 minit atau sehingga permukaan bun perang. Setelah bun di angkat, terus gliss permukaan buns dengan butter atau marjerin, supaya permukaan bun berkilat.

Sos karemal
1/2 cawam gula perang
1/2 cawan krim atau tick cream atau fresh cream
1/2 cawan susu segar
secubit garam
1 sudu teh esen vanilla
2 sudu besar butter


Penafian: Gambar dan resepi kami dapati melalui group masak-masak telegram. Sekiranya anda yakin ia diambil daripada blog anda, hubungi kami untuk pemberian kredit.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...