Tuesday, November 10, 2015

Resepi roti sarang lebah


Bahan-bahan roti
300 gram tepung roti atau tepung high protein atau tepung superfine
200 gram tepung gandum
2 sudu besar susu tepung atau skim milk
2 sudu besar madu (diana tak letak pun)
1 biji telur
250 ml susu segar
6 gram yis
40 gram gula
40 gram butter
1 sudu kecil baking powder
2 sudu besar plain yogurt


Cara
  • Selepas 1 jam 1/2 menguli dengan Bread Maker atau selepas 40 minit di perap doh tersebut,  tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. Kemudian bahagikan doh kepada beberapa bahagian kecil, lebih kurang 40 gm setiap satu, bulat-bulatkan, susun doh di dalam loyang yang telah di sapukan sedikit butter. Susun dalam loyang hingga habis. Adunan ni agak banyak jika guna loyang 8 inc boleh dapat 2 loyang.
  • Kemudian tutup atasnya dengan kain dan perap semula.
  • Biarkan sehingga doh naik dua kali ganda. Masa yang diperlukan lebih kurang 40 minit.
  • Selepas 40 minit, doh akan naik 2 kali ganda.
  • Sediakan glis telur iaitu campurkan 1 biji telur dengan 1 sudu besar susu segar dan kocok sebentar.
  • Gliss permukaan bun dengan bancuhan telur, taburkan kuaci hijau, kuaci putih atau badam dan bijan hitam di atasnya.  Sapukan sekali lagi atas nye dengan egg wash supaya semua bahan topping melekat di atas doh,
  • Akhir sekali  bakar pada suhu 180C selama 20 minit atau sehingga permukaan bun perang. Setelah bun di angkat, terus gliss permukaan buns dengan butter atau marjerin, supaya permukaan bun berkilat.

Sos karemal
1/2 cawam gula perang
1/2 cawan krim atau tick cream atau fresh cream
1/2 cawan susu segar
secubit garam
1 sudu teh esen vanilla
2 sudu besar butter


Penafian: Gambar dan resepi kami dapati melalui group masak-masak telegram. Sekiranya anda yakin ia diambil daripada blog anda, hubungi kami untuk pemberian kredit.

Friday, November 6, 2015

Tips mengukus dan steam periuk ajaib Noxxa pressure cooker



Hari ini kami nak kongsikan tips mengukus menggunakan periuk  tekanan Noxxa, yang kami dapat melalui group telegram.

Semoga perkongsian ini dapat menambah ilmu memasak masing-masing. Tips ini juga mungkin membolehkan kita dapat mengolah koleksi reseepi Noxxa mengikut kreativiti masing-masing.

Friday, October 30, 2015

Rossmax Blood Pressure Arm Monitor


Device untuk memantau tekanan darah yang boleh kita lakukan sendiri di rumah. Sesuai untuk sesiapa yang berisiko menghidap darah tinggi, ibu mengandung, mahu pun sekadar untuk memastikan tekanan darah terkawal setiap hari.

Amat mudah untuk diguna, hanya balut di lengan, sama seperti yang selalu diguna oleh doktor dan pembantu perubatan di hospital serta klinik.

Didatangkan dengan fungsi bercakap, pengesan pergerakan, pengesan denyutan jantung tidak tetap, penunjuk risiko hipertensi dan 90 set bacaan memori dengan purata 3 bacaan yang lalu. 

Berjenama Rossmax, menggunakan teknologi kabur sebenar (menentukan tekanan kaf yang ideal berdasarkan tekanan darah sistolik dan saiz lengan). Teknologi ini menghapuskan ketidakselesaan pada lengan akibat seting pengembungan tinggi yang tidak perlu dan juga mengelakkan bacaan yang tidak tepat disebabkan oleh paras pengembungan kaf yang salah. Rossmax Blood Pressure Arm Monitor ini mempunyai warranti 5 tahun.



Wednesday, October 28, 2015

Resepi Nasi Arab Kabsa - pressure cooker Noxxa

credit image www.iresepi.net

Nasi Arab Kabsa Noxxa

Nasi Arab  Kabsah Periuk pressure cooker Noxxa - (rempah Durra)

NASI ARAB
Bahan-bahan:
2 sudu besar minyak sapi
1 bawang besar holland - potong dadu
1 biji tomato
2 sudubesar rempah kabsa (Durra)
1 kuib ayam
1 sudubesar garam
1 kg beras basmati Pusa
1.4 liter air
1 paket kecil rempah tumis
3 helai daun rempah tumis ( bay leaves)
sedikit saffron

cara:
1. tekan stir fry fry dan on. Masukkan minyak sapi, kemudian tumiskan bahan tumis dan bawang besar, masak sampai garing, masukkan rempah kabsa, kuib ayam dan saffron, kemudian masukkan bay leaves, tomato, air dan garam. akhir sekali masukkan beras
2. Tutup periuk dan tekan off. Tekan butang high pressure dan set selama 7 mint  dan tekan butang on. Bila dah masak, matikan (off)


SALSA
Bahan-bahan:
1 bawang besar
2 pokok ketumbar
5 cili padi
2 biji tomato
sebiji perahan lemon
 1 sudubesar garam
5 sudubesar gula

Cara : kisar semuanya


SALAD ARAB
1-2 biji timun jepun dipotong dadu
1-2 biji tomato dipotong dadu
1/2 perahan lemon
garam-lada hitam secukup rasa


AYAM BAKAR
1 sudubesar mixed spice
1/2 serbuk kunyit
1 sudubesar steak spice
1sudubesar lada hitam
2 sudubesar tomato sos
1 kiub ayam maggi
1 sudubesar sos tiram
1 sudubesar kicap cair kipas udang
4 ketul paha ayam

Cara:
1. Masukkan paha ayam dalam bekas dan campurkan semua bahan perapan dan gaul hingga sebati. Perap ayam lebih dari 1 jam. Susun ayam dalam periuk, tuangkan lebihan perapan tadi ke dalam periuk . Tutup penutup dan tombol ke arah pressure.
2. Set selama 7 min ke butang  high pressure dan tekan butang on
Selepas masak tekan butang off,  buangkan wap dan buka penutup.
3.Tukar pada stir fry, dan balik-balikan ayam sampai bertukar warna kekuning2an
dan air disejat kering. Nanti ayam akan bertukar ke kuningan dan effect caramelized disitu.
Hidangan ini untuk satu family (5-6  org ) siap.

credit resepi 

Friday, October 16, 2015

Bisnes aiskrim RM5000 part time





Ada berita baik bagi sesiapa yang mencari resepi untuk membuat aiskrim. Ada kaedah bagaimana menjana pendapatan sehingga RM5000 hanya membuat aiskrim homemade. Lagi menarik, teknik ini hanya boleh dibuat secara part time, tidak mengganggu kerja hakiki yang anda lakukan sekarang. Panduan dengan teknik, resepi, step-by-step dan proses yang perlu dilalui daripada A - Z.

Jom tengok sikit macamana buat aiskrim homemade rasa 5 bintang.:




Aiskrim buatan sendiri - memberi kelebihan dari segi margin profit keuntungan dan juga pengolahan pelbagai jenis perisa. Bahan yang diguna amat mudah didapati.

Berikut adalah antara perkara penting dalam panduan bisnes aiskrim :


http://www.muhasabahtrading.com/BisnesAiskrim



Thursday, September 24, 2015

Noxxa pressure cooker review


Periuk tekanan Noxxa atau PC Noxxa (pressure cooker Noxxa) menjadi sebutan dan buah mulut ramai orang kerana nama timangannya sebagai "periuk ajaib".


Apa yang ajaib? Betul ke ajaib?

Pelbagai soalan dilontar, samada soalan ingin tahu, ataupun soalan skeptikal. Namun, apa yang kami boleh katakan, periuk Noxxa ini merupakan antara produk terhangat di pasaran bagi tahun 2014, 2015 dan 2016. Ia sentiasa kehabisan stok dan kadangkala memerlukan masa yang lama untuk stok baru sampai.




Apa  kelebihan periuk Noxxa ini?

Antara kelebihan dan' keajaiban' pressure cooker Noxxa adalah:

  1. *Memasak nasi Arab, nasi baryani, dan pelbagai jenis nasi dalam masa 7 minit sahaja.
  2. *Dodol siap dimasak dalam masa 30 minit.
  3. *Menyiapkan bihun goreng dalam masa 3 minit sahaja tanpa perlu celur meehoon.
  4. *Lelaki pun boleh memasak dengan panduan ringkas.
  5. *Sangat sesuai untuk wanita bekerja menyediakan makanan untuk keluarga, kerana penyediaan makanan sangat cepat dan menjimatkan masa.
  6. *Mempunyai fungsi stir fry, high pressure, low pressure, slow cook, steam, reheat dan keep food warm.


Kita akan berjumpa dan lihat lebih banyak lagi keistimewaan periuk Noxxa pressure cooker ini. Bagi anda yang ingin mendapatkan koleksi resepi periuk Noxxa, sila klik Koleksi resepi periuk Noxxa.













resepi periuk noxxa
buku resepi periuk noxxa
koleksi resepi periuk noxxa
noxxa pressure cooker sup tulang
harga pressure cooker noxxa 2015
noxxa pressure cooker price
noxxa pressure cooker murah
noxxa pressure cooker review
harga periuk noxxa pressure cooker
noxxa pressure cooker price
noxxa pressure cooker youtube
noxxa electric multifunction pressure cooker
noxxa pressure cooker recipe
noxxa pressure cooker review
amway noxxa pressure cooker recipes
noxxa steamer
noxxa pressure cooker recipe pdf
harga noxxa pressure cooker
noxxa pressure cooker price
noxxa pressure cooker youtube
noxxa electric multifunction pressure cooker
noxxa pressure cooker review
noxxa steamer

Thursday, September 3, 2015

Tempahan Qurban dan Aqiqah online

credit gambar equrban


Assalamualaikum wbt buat semua pembaca.

Pada tika ini, kita telah memasuki tanggal 19 Zulkaedah 1436, menandakan kurang daripada sebulan untuk kita menyambut hari raya Aidiladha atau lebih dikenali sebagai hari raya haji @ korban.

Tatkala para jemaah haji menunaikan rukun Islam yang ke lima di tanah suci Mekah, kita yang tidak menunaikannya, digalakkan untuk menjalankan ibadah qurban.





Ada banyak hikmah mengapa kita diseru untuk menjalankan ibadah qurban pada hari raya qurban dan juga hari tasyrik. Sila rujuk pengertian qurban dan aqiqah dan juga beza korban dan akikah. Salah satu antara fadhilat ibadah korban, ia boleh menjadi magnet murah rezeki. Cubalah dan
alaminya sendiri.






Boleh baca mengapa lakukan ibadah qurban di Kemboja.

pengertian korban, ibadah korban, syarat qurban, pengertian qurban, ibadah qurban, akikah, aqiqah, syarat akikah, hukum akikah, akikah dalam islam, makalah akikah, akikah anak lelaki, buai akikah, qurban 2015

Sunday, August 9, 2015

Tips lulus temuduga kerja kerajaan






Klik sini -----  Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerajaan (panduan evergreen sejak tahun 2009)


Assalamualaikum wbt. dan salam sejahtera kepada semua pembaca dan pengunjung blog ini.



Berdasarkan statistik yang dikeluarkan pada tahun 2014 oleh Setiausaha Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA); Datuk Ramli Juhari, hampir 2.5 juta permohonan kerja telah diterima untuk menyertai perkhidmatan awam.

Permohonan ini untuk mengisi jangkaan 80,000 kekosongan jawatan dalam sektor awam yang jelas menunjukkan persaingan yang sangat kompetitif di kalangan pemohon untuk memilih berkhidmat dalam perkhidmatan awam. 
Sila lihat senarai Kerja kosong kerajaan - jawatan hangat dan panduan

Ramai graduan mengimpikan jawatan kerja di dalam sektor kerajaan. Kelebihan dan kemudahan dalam pelbagai segi menguatkan tekad setiap calon agar dapat diserap ke dalam jawatan kerja kerajaan.

Dalam era kini yang sangat mencabar, terdapat lambakan graduan universiti tempatan dan luar negara. Percayalah keputusan CGPA flying colors bukanlah jaminan untuk mendapat tiket pekerjaan. Terlalu ramai saingan dan terlalu ramai yang berkaliber. Masing-masing pandai, namun hanya yang terpilih sahaja berjaya mendapatkan tempat pekerjaan.


Sila lihat 10 cara jana pendapatan dari rumah.

Apa yang membezakan antara seorang calon yang gagal mendapat kerja berbanding yang berjaya? Apa yang dicari dan diambil kira oleh panel temuduga dalam ratusan, malah ribuan calon temuduga kerja kerajaan yang hadir?

Berguru dan mendapatkan tips daripada yang arif, 1000 kali lebih bermakna, berbanding try and error. Usahlah mengambil risiko untuk kesekian kalinya tanpa merujuk kepada panduan seorang yang berpengalaman dan berpengetahuan dalam bidangnya.

Di sini, kami kongsikan ebook panduan "Rahsia Lulus Temuduga Kerajaan dengan mudah", yang ditulis oleh Jud Jamil yang berkhidmat sebagai Ketua Unit Sumber Manusia di salah sebuah agensi kerajaan sejak 7 tahun lalu.Beliau terlibat secara langsung dalam proses temuduga jawatan kosong  serta kerap menjadi panel temuduga. Selain itu, beliau juga mempunyai kelulusan dalam Ijazah Pengurusan Sumber Manusia, Universiti Utara Malaysia .


*Klik sini untuk dapatkan panduan Rahsia Bijak temuduga. Ketahui tips-tips dan panduan bagaimana untuk menghadapi temuduga dengan bijak dan bergaya.

*Strategi alternatif mendapatkan kerja kerajaan tanpa melalui SPA. Satu perkongsian menarik dan jarang diperkata. Juga tidak ramai yang mengetahui peluang untuk menjawat kerja kerajaan tanpa perlu melalui SPA.




Carian katakunci keywords berkaitan temuduga kerja kerajaan:

tips interview spa, tips temuduga spa penolong pustakawan, tips temuduga spa pembantu tadbir, tips temuduga spa separa perubatan, tips temuduga spa pembantu setiausaha pejabat, tips temuduga spa penolong penguasa kastam, tips temuduga spa pembantu setiausaha pejabat n17, tips temuduga spa jurutera mekanikal, tips temuduga kerajaan, petua temuduga kerajaan, dasar kerajaan, cara hadiri temuduga, tip temuduga kerajaan 2014, soalan temuduga kerajaan pembantu tadbir, soalan temuduga kerajaan n17, soalan temuduga kerajaan penolong pegawai tadbir, tips lulus temuduga latihan pembantu kesihatan awam, tips lulus temuduga spa separa perubatan, tips lulus temuduga penguasa kastam, tips lulus temuduga kastam, tip temuduga spa, cara lulus temuduga jururawat, lulus temuduga penguasa kastam w41, lulus temuduga kerja kerajaan,

Monday, July 27, 2015

Web hosting Malaysia reviews 1: Sempoi Hosting




 Post ini adalah kesinabungan post Pengalaman menggunakan web hosting company Malaysia.


Kami baru sahaja menjadi pelanggan kepada Sempoi Hosting , bermula awal tahun ini. Pada asalnya, kami memilih untuk mengambil pakej web hosting antarabangsa (USA) iaitu hosgator. Hosting diperlukan bagi projek SGO V.2 . Walau bagaimanapun, niat tersebut ternbantut dek kerana proses verification yang agak leceh daripada hosgator.

Atas dasar tidak mahu memeningkan kepala dan tidak mahu niat tertangguh, kami terus menyambar pakej web hosting Malaysian, daripada Sempoi Hosting. Kami memilih untuk mengambil pakej "Shared Hosting - eXtra".

Alhamdulillah, proses upload dan install SGO V.2 berjalan lancar tanpa sebarang masalah.

Setakat ini, kami tidak mengalami sebarang masalah. Pernah kami menghubungi support service mereka, dan sesungguhnya tidak mengecewakan. Persoalan kami berjawab dalam tempoh masa yang agak pantas.

Walau bagaimanapun, kami belum membuat pemantauan daipada segi downtime error. Jadi, tiada testimoni yang dapat kami berikan dari sudut ini.


Selain itu, pakej-pakej yang ditawar amat berpatutan, bermula serendah RM9.00 setahun. Quote daripada website Sempoi Hosting:


  •     Pakej & Harga Fleksibel
  •     Sokongan Pantas 24/7
  •     Backup Data Harian
  •     Beroperasi Sejak 2005

Jadi, apa tunggu lagi? Jika masih mencari syarikat web hosting sites dari Malaysia, kami tidak ragu untuk recommend Sempoi Hosting.




web hosting reviews 2012

best hosting company in malaysia

hosting company reviews

best web hosting reviews

web hosting comparison

top web hosting companies

hosting sites

web hosting stuff

Wednesday, July 22, 2015

Pengalaman menggunakan web hosting company Malaysia



Assalamualaikum

Pertama, kami di MuahsabahTrading dot com mengucapkan selamat hari raya aidilfitri 1436 H. Salam kemaafan daripada kami dan kami harap lebaran ini dni membawa seribu makna kepada anada semua.

Ok, berbalik kepada tajuk  "Pengalaman menggunakan web hosting company Malaysia", kami sejujurnya memang telah menggunakan antara 3-4 syarikat web hosting Malaysia. Antaranya adalah:

  1. Sempoi hosting
  2. NetKL
  3. EcommerceMastery
  4. ExabytesHosting
 
Dalam ke empat-empat webhost Malaysia yang kami gunakan di atas, boleh dikatakan berbaloi dan puas hati. Walau bagaimanapun, yang membezakan anatara satu sama lain biasanya dalah dari segi downtime, harga pakej dan support servis.


Kami akan sambung kupasan review setiap hosting services malaysia yang telah kami langgan.


Wassalam





hosting services malaysia

web hosting company malaysia

malaysian hosting

malaysia dedicated server

company server rental in malaysia

webhost malaysia

Tuesday, June 2, 2015

Pikat Lelaki






Islam itu rahmat. Islam itu fitrah. Tidak sesekali Islam itu menghalangi seorang wanita untuk memiliki lelaki idaman. Sedangkan Khadijah sendiri pun melamar Nabi Muhammad SAW walaupun usia mereka besar bezanya. Malah mereka hidup dengan gembira dan bahagia.

Khas bagi para wanita di luar sana yang masih belum bertemu jodoh. Usia makin hari makin meniti hujungnya. Tatkala ramai kenalan, dan rakan sebaya sudah mula menimang cahaya mata (dan betambah), anda pula masih tidur keseorangan ditemani bantal peluk.

Zaman sekarang, nisbah lelaki makin berkurang dibanding dengan wanita. Ditambah pula ramai kaum lelaki yang kurang berwibawa untuk dijadikan suami. Apakah pilihan yang anda ada wahai kaum wanita?

Takkan nak mengorat lelaki membuta tuli? Nanti dikata orang hidung tak mancung, pipi tersorong-sorong.


Jika anda masih belum bertemu jodoh, dan ingin berumah tangga, apa kata dapatkan tips dan panduan  "Pikat Lelaki"(KLIK).


Setiap kejayaan, terdapat pada orang-orang yang berusaha.



.................. Dapatkan juga panduan Suami Unggul (klik)................ 










Saturday, May 16, 2015

Panduan memelihara arnab, cara-cara menjaga ternakan

video



Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera.
Pos kali ini lain daripada biasa. Kami tertarik untuk berkongsi panduan ternakan dan memelihara arnab.Ramai yang memelihara arnab sebagai haiwan peliharaan dan ada juga yang berhasrat memmelihara arnab sebagai haiwan ternakan (komersil). Memelihara arnab sebagai haiwan peliharaan (pet) secara amnya mungkin disebabkan rupa arnab yang comel dan fluffy, seakan-akan kucing


Arnab sebagai binatang kesayangan: 
Anda perlu menentukan bilangan arnab yang ingin dipelihara. Sudah tentu anda tidak mahu mempunyai arnab kesayangan sehingga 30 atau 40 ekor. Di sini anda mempunyai pilihan:
a) memelihara hanya seekor arnab
b) memelihara arnab yang sama jantina,
c) memandulkan arnab dengan bantuan doktor haiwan.
Sekiranya ini tidak diambilkira, arnab akan membiak. Ingatlah!, arnab boleh membiak dengan sangat cepat dan dalam masa yang singkat anda akan mempunyai terlalu banyak arnab. Anda boleh memilih samada untuk memelihara arnab kesayangan di dalam rumah atau di luar rumah. Sekiranya anda ingin memelihara arnab di dalam rumah, banyak perkara yang harus diperhatikan:
a) perlu melatih arnab untuk membuang najis dan kencing di tempat yang disediakan,
b) perlu mencuci tempat najis dan kencing ini selalu kerana bau kencing arnab agak kuat kecuali jika arnab sudah dimandulkan, baunya akan berkurangan,
c) perlu sentiasa menyediakan air bersih dan bekasnya dicuci setiap hari,
d) perlu menyediakan sangkar yang baik untuk arnab tidur,
e) perlu membawa arnab keluar untuk bersenam dengan membiarkan ia berlari dan melompat di luar rumah
f) sembunyikan wayar dan kabel elektrik dan talipon kerana arnab suka menggigitnya. 

Sangkar,kandang atau cage:

Jika anda memelihara arnab kesayangan di luar rumah, harus pula disediakan kandang yang baik dan mudah dibersihkan. Kandang yang biasa harus berlantaikan jaring dawai berukuran 1 inci x 0.5 inci supaya najis dan kencingnya tidak terkumpul di dalam kandang. Semasa arnab masih kecil, gunakan alas lantai berjaring halus. Jika tidak kaki arnab boleh tersepit di celah jaring lantai dan kemungkinan akan patah. Jika lantai kandang diperbuat daripada papan, arnab anda mungkin dijangkiti bakteria dan berkudis di tapak kakinya. Kudis ini biasanya bernanah. Saiz kandang yang sesuai ialah 2.5 x 2.5 x 2.5 kaki. Satu kandang untuk seekor arnab sahaja untuk mengelakkan pergaduhan dan kecederaan. Letakkan kandang arnab di tempat yang teduh, mempunyai pengudaraan yang baik dan tidak panas, contohnya, tidak menggunakan atap zing. Sediakan sekeping papan kecil di dalam kandang anda sebagai tempat arnab baring kerana ia lebih suka baring di atas permukaan yang rata. 



Makan dan minum:

Penjagaan makan dan minum sangat penting untuk menentukan kesihatan arnab. Ketika berumur 1 hingga 3 bulan, anda boleh memberikan makanan arnab yang boleh dibeli di kebanyakan kedai runcit. Selepas umur 3 bulan, anda harus membekalkan sedikit sayur-sayuran, rumput dan sedikit buah-buahan, sekali-sekala (sajikan sayuran dan buah-buahan segar sahaja). Elakkan memberi kangkung terlalu banyak kerana boleh menyebabkan arnab sakit perut. Arnab juga suka makan daun pisang, daun kelapa dan suka mengunyah rumput kering. Jika anda hanya menggunakan baja untuk arnab dewasa tanpa kawalan, arnab akan menjadi terlalu gemuk dan tidak menarik lagi. Kadangkala ia akan mengalami masalah sembelit kerana kekurangan serat dalam makanannya. Perlu diingat juga, arnab akan bersalin bulu setiap 3 bulan dan bulu yang luruh banyak yang tertelan ketika membersihkan dirinya. Jika di dalam makanannya tiada serat (sayuran dan rumput) arnab anda mungkin akan mati sakit perut! Ini disebabkan bulu akan bergumpal dalam tali perut (hairball) dan menjadi tersekat. Lebihan makanan mestilah dibuang setiap hari untuk mengelakkan kandang menjadi kotor dan berbau busuk.
Jangan gunakan bekas makanan yang diperbuat daripada plastik kerana arnab akan menggigitnya dan menumpahkan air dan makanan. Gunakan bekas yang berat seperti mangkuk tanah liat atau pasu kecil. Air mestilah bersih dan digantikan setiap hari. Jangan lupa mencuci bekas air setiap kali menukar air. Arnab tidak akan minum air yang masam dan arnab yang haus akan berhenti makan.
Kandang hendaklah dicuci setiap minggu dengan menggunakan air bersih. Biarkan kandang kering sebelum memasukkan semula arnab. Sebaik-baiknya gunakan pembasmikuman yang boleh dibeli di kedai-kedai “pet shop”.
Jika kawasan rumah tidak berpagar, awasilah arnab anda ketika ia dilepaskan. Jika lalai, arnab anda mungkin diserang oleh anjing atau sesat dan tidak jumpa jalan pulang!
Arnab boleh hidup lama, sesetengahnya mencapai umur 5 hingga 8 tahun. Oleh itu, memelihara arnab sebagai binatang kesayangan bukan kerja yang mudah. Tugas memberi makan dan menjaga kebersihan serta kesihatan arnab setiap hari tidak boleh diabaikan. Jika tidak, ia bukanlah binatang kesayangan!

JANGAN:

a) Jangan mengangkat arnab di bahagian telinga;
Arnab tidak suka dipegang di bahagian telinga. Tambahan pula tubuh arnab berat tetapi tulang- tulangnya lembut. Arnab akan meronta jika dipegang telinganya. Jika ia meronta dengan kuat, kemungkinan tulang leher atau tulang belakangnya akan patah. Cara mengangkat arnab adalah dengan mencekup telinga sekaligus dengan kulit di bahagian belakangnya dengan tangan kanan, sementara tangan kiri mengampu di bahagian punggungnya. Jika arnab meronta-ronta, biarkan ia sebentar dan ulang semula pada masa yang lain.
b) Jangan sergah arnab anda;
arnab sangat sensitif kepada bunyi yang kuat dan yang memeranjatkan. Ia akan melompat dan berlari ketakutan. Arnab yang ketakutan mungkin tidak mahu makan untuk beberapa hari.
c) Jangan lakukan arnab seperti seekor kucing;
Anda tidak boleh melayan arnab seperti seekor kucing. Anda boleh memegang dan membelai arnab tetapi sesetengah arnab hanya suka dibelai tanpa dipeluk. Tendangan kaki belakang dan cakaran kaki hadapannya kuat dan boleh melukakan tangan. Berhati-hatilah!.

d) Jangan abaikan arnab anda;
Apabila membeli arnab, anda harus bersedia untuk menjaganya. Jangan beli jika tidak memahami bebanan yang mungkin anda tanggung. Jangan juga hadiahkan arnab (yang pada mulanya kelihatan sangat comel) kepada kanak-kanak yang tidak faham penjagaan arnab kerana apabila ia telah besar, comelnya mungkin akan hilang dan arnab itu diabaikan.


Arnab sebagai haiwan ternakan:
 
Arnab telah lama dijadikan haiwan ternakan dan sumber protein yang baik. Dagingnya lembut, halus dan kurang lemak. Untuk memelihara arnab ternakan, anda harus memilih baka yang sesuai kerana tidak semua baka arnab baik untuk diternak. Baka yang baik mempunyai ciri-ciri:
a) cepat membesar – 9-10 minggu,
b) cepat membiak – 3-4 bulan,
c) induk mempunyai susu yang banyak,
d) bilangan anak yang banyak (10-12 ekor sekali beranak).
Dua baka arnab yang terbaik untuk diternak adalah:
a) New Zeland white
b) Californian white.
Arnab dari baka lain yang turut diternak adalah Standard Rex, yang biasanya diternak untuk industri kulit. Lebih 30 baka arnab yang lain biasanya dipelihara sebagai hobi, binatang kesayangan atau untuk tujuan pameran. Pastikan anda memilih baka yang betul!
Arnab yang dijual di kedai-kedai atau di pasar tamu biasanya sudah dikacukkan dengan pelbagai jenis baka. Baka arnab tulen boleh didapati daripada pembekal komersil atau melalui jabatan berkaitan. Perlu diingat bahawa ternakan arnab tidak dapat mendatangkan keuntungan yang cepat. Ia memerlukan kerja tekun sepenuh masa dan pengawalan yang rapi untuk mendapatkan keuntungan yang sederhana. Ternakan arnab yang dijalankan dengan sambil lewa akan membawa kerugian. 



Ternakan kecil-kecilan:
 
Ternakan arnab boleh dijalankan secara kecil-kecilan. Saiz kumpulan arnab untuk ternakan jenis ini biasanya di antara 50 hingga 100 ekor arnab pelbagai peringkat umur. Arnab boleh membiak dengan cepat, jika dibiarkan bebas, arnab anda mungkin akan beranak sebulan sekali! Untuk tujuan ternakan dan penjagaan yang baik, arnab betina harus diasingkan daripada arnab jantan sebaik sahaja ia beranak. Biarkan ia memelihara anaknya sehingga berumur sebulan sebelum dibenarkan mengawan semula. Dengan kaedah ini arnab dapat membesarkan anaknya dengan baik dan ia akan beranak sekurang-kurangnya 5 kali setahun. Jika anda memulakan ternakan anda dengan 3 ekor induk betina dan seekor jantan, anda akan mendapat sebanyak 90 ekor anak arnab setahun (purata 6 ekor seinduk sekali beranak dan beranak 5 kali setahun).
Mengawan: Arnab mengawan dalam masa yang singkat, kira-kira 2 saat sahaja. Arnab betina subur sepanjang masa. Oleh itu apabila mengawan, kemungkinan besar ia akan bunting. Arnab bunting selama 30-32 hari. Pada minggu kedua atau ke tiga selepas mengawan, arnab betina akan mula membuat sarang. Jika arnab anda bergerak bebas di atas tanah, arnab betina akan menggali lubang dan membawa rumput untuk membuat sarang. Ini harus diperhatikan kerana biasanya lubang sarang ini akan ditutup semula dan anda tidak tahu. Jangan biarkan arnab anda beranak dalam lubang tanah ini kerana anak-anak arnab biasanya akan mati kerana:
a) digigit semut,
b) dimakan oleh tikus atau kucing dan anjing,
c) lemas ketika hujan lebat.
Sebaik-baiknya, masukkan induk bunting ke dalam kandang pada akhir minggu ke empat. Berikan rumput kering dan letakkan sebuah kotak sarang di dalam kandang itu. Kotak ini boleh diperbuat daripada papan berlantaikan jaring dawai. Saiznya adalah 1.5 x 1 kaki. Arnab anda akan mula menyusun rumput dan membuat sarang di dalam kotak itu. Sehari sebelum ia beranak, ia akan mencabut bulu badannya untuk diletakkan di dalam sarang itu. Anda boleh menyaksikan peristiwa ia melahirkan anak pada hari ke 30 atau 31 selepas mengawan, iaitu sebaik sahaja ia selesai mecabut bulu. Jangan ganggu arnab yang sedang beranak kerana jika ia terperanjat, ia mungkin akan:
a) memakan anaknya,
b) melompat dan terpijak anaknya
c) menghentak kaki belakang (tanda awas) dan secara tidak sengaja terpijak anaknya.



Panduan:
 
a) Jika induk kematian semua anaknya selepas 2 kali beranak, ia tidak sesuai dijadikan induk.
b) Anda boleh bahagikan anak-anak arnab kepada induk lain yang bilangan anaknya sedikit supaya anak mendapat susu yang cukup.Arnab baka New Zealand white boleh menghasilkan 10-12 ekor anak sementara baka Californian white boleh menghasilkan 8-10 ekor anak. Periksalah anak-anak arnab ini selepas sehari dan buang anak yang mati. Berikan bekalan makanan dan air bersih. Arnab biasanya makan sepanjang masa tetapi lebih banyak makan pada waktu awal pagi dan lewat petang.
c) Seekor induk boleh beranak dengan baik selama 2 tahun. Selepas itu gantikan dengan induk baru.
d) Arnab boleh menghasilkan daging yang elok selepas berumur 9 atau 10 minggu. Ketika ini dagingnya lembut dan halus. Selepas umur 10 minggu, ia membesar dengan perlahan tetapi kuat makan. Anda rugi jika menyimpannya terlalu lama. 




Ternakan secara besar-besaran: 

Ternakan secara besar-besaran memerlukan pengurusan dan pemilihan baka serta penjagaan kesihatan yang khusus. Oleh kerana penghasilan anak arnab yang cepat, para penternak seharusnya menentukan jumlah ternakan yang sesuai berbanding dengan permintaan pasaran. Maklumat mengenai ternakan arnab secara besar-besaran boleh dibincangkan dengan pegawai-pegawai di Jabatan Perkhidmatan Haiwan dan Perusahaan Ternak di tempat anda.

Artikel ini telah diterbitkan sebagai sehelai pamplet dan diedarkan sempena Pesta Rumbia di Pantai Sawangan, Kuala Penyu 14-15 Ogos 1999. Maklumat yang terkandung dalam pamplet ini adalah sebagai panduan ringkas tentang pemeliharaan arnab. Orang ramai yang berminat sebaik-baiknya mendapatkan lebih banyak maklumat sebelum memelihara arnab samada untuk tujuan binatang kesayangan atau ternakan. 

Artikel asal credit kepada http://miepeatyrabbit.blogspot.com/2009/09/cara2-menjaga-arnab-dan-cara2-ternakan.html
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...